Br. 0: Što je swing, a što lindy hop

Red je ipak da u nultoj lekciji objasnim o čemu pišem, tek toliko da neformalno definiram dva osnovna pojma, i čisto da se neupućeni može informirati.

Swing je glazba (swing jazz ili “swing style of jazz music”) ili grupa plesova koji se na nju plešu (lindy hop, balboa, shag, east coast swing, 20s charleston, blues, boogie-woogie, itd.). Puno je tu definicija koji ples pripada ili ne pripada swingu, koja glazba je ili nije swing, koji se ples iz kojega zavisno ili nezavisno razvijao, no ovo nije teoretski udžbenik pa sam u prethodnoj rečenici nabrojao plesove koje tu ili tamo možete učiti u školama plesa koje se proklamiraju kao swing škole.

Lindy hop je najzastupljeniji swing ples i gdjegod da dođete (a da nije neki specijalizirani npr. balboa festival) vrlo je vjerojatno (ako ne i sigurno) da ćete plesati upravo lindy hop. Pleše se u pravilu na muziku iz tridesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme se počeo plesati pa mu je onda i pridjenuta ta glazba. Ostale plesove možete naći u tragovima, većim ili manjim, kako koji ples na kako kojoj sceni.

Čisto zato, i jer mi lijepo zvuči, podnaslov ove početnice upućuje na lindy hoppera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s