Br. 1: Koji swing

Swing, hoćeš-nećeš, aludira na dvije stvari: glazba (ples) i seks s različitim partnerima.

Kad netko čuje za swing ili se u neplesačkom društvu povede razgovor o swing plesu, velika je vjerojatnost da će biti izrečena ovakva ili onakva fora na seksualnu temu. U pravilu će to biti neka prvoloptaška seksualna aluzija. A obično je bilo što “na prvu loptu” – loše. Zbilja vjerujem da smo čuli sve fore (a ako i nismo, ne propuštamo bogzna što).

Zato je u propagandi ili prosvjetiteljstvu dvosjekli mač koristiti riječ “swing”. Svi više-manje imaju ideju o čemu se priča, ali neizbježne su seksualne asocijacije. Koje mogu biti kontraproduktivne ako npr. od površnih referenata tražite dozvolu za korištenje javne površine za – “swinganje”.

Alternativa bi bila gurati “lindy hop”. Ali on pak u neupućenog ne budi apsolutno nikakve asocijacije. Mogli ste mu, što se njega tiče, i izmisliti potpuno besmislenu riječ, njemu bi bilo svejedno. Zato je pitanje koliko bi lindy hop marketing imao smisla. A i striktno gledano, pleše se i balboa, shag, blues, boogie woogie i slično… i ne mora apsolutno sve biti u lindyju.

Pametan sam, ali za ovo nemam neko rješenje. Svakako smatram da bi se trebalo napraviti uslugu i swingu i humoru i sudržati se od sto puta izrečenih fora na seksualnu temu. Ovako ili onako, rekli vi lindy hop ili swing, morat ćete nadodati koju opisnu rečenicu o glazbi, plesu i tridesetim godinama.

One thought on “Br. 1: Koji swing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s