Br. 2: Odijevanje

Oko swing plesnjaka i prikladnog odijevanja zna se sasvim nepotrebno stvoriti fama. Sama riječ “swing” asocira na retro ili vintage atmosferu (što god “retro” i “vintage” značili) – k tome je vrlo moguće i da se cijela ta ekipa čini pomalo subkulturalnom (ako ne i kultističkom ili sektaškom) – pa sve skupa zna na početnika stvoriti nepotreban pritisak. Nikako ne pomaže niti opis FB eventa koji sadrži nešto u stilu: “obucite šarenu haljinicu i nataknite plesne cipelice”.

Ne brini, nesigurni početniče. Opusti se.

Ne moraš imati ništa retro, ništa vintage (što god to značilo). Ako nemaš, ne moraš nabavljati i nemoj se time opterećivati. Da dođeš sasvim normalno obučen, u trapericama i majici, skroz je okej. Zbilja je. Ti si tu zbog plesa (i muzike), ne zbog mode. I jedno ne uključuje ili isključuje drugo.

Druga je stvar kako se ti osjećaš i što je lijepo vidjeti.

Možda ćeš se ti sâm bolje osjećati da imaš, recimo, košulju. “Bolja” odjeća zna ti dati osjećaj važnosti i samopouzdanja. To pomaže u plesu. Često je i curama ljepše plesati sa sređenim leaderima (i obratno, jasno). Jednostavno, ljepši je osjećaj držati se za košulju ili bluzu nego reklamni t-shirt. Čisto, onako, ugodniji je materijal. A i ako ti je do samopouzdanja, ljepše je vidjeti čovjeka u košulji nego u sportskoj majici. Zato sam ipak zagovornik da se treba donekle srediti, čisto da se vidi da si došao na plesnjak, a ne na rolanje Jarunom.

I minimalan trud – košulja umjesto t-shirta, hlače koje nisu traperice i tenisice da nisu baš one za trčanje – dovoljan je da izgledaš “sređeno”. Ako dodaš kravatu, prsluk ili cipele, reći će ti da si – ni manje ni više – avion. Ili macan. Ili tako već nešto.

Najgore od svega je da se, u želji da se “središ” (ili “uklopiš”), nakinđuriš svime i svačime: tregerima, šeširom, prslukom, kravatom, itd. To može ispasti dobro i stylish ako se pridržavaš osnovnih pravila odijevanja – i ako generalno imaš stila – no ako nemaš čvrstu viziju i spojiš šire prugice prsluka s užim prugicama košulje i krivo spariš boje, vrlo je vjerojatno da ćeš izgledati kao klaun.

(Ovo je iz praktičnih razloga pisano za muške, ali može se analogno primijeniti na cure. Zamijenite tregere, prsluk i kravatu maramama, mašnama i točkastim haljinama, i otprilike smo tu negdje.)

Nikad nemoj preći granicu ugodnosti. Ako se ne osjećaš ugodno u košulji ili prsluku ili štofanim hlačama, to će se i vidjeti. Odjeni onda običnu majicu ili u čemu si već opušten. Jednobojna majica za 35 kn bez natpisa prolazi samo-tako.

Nađi neki svoj stil. Ako nisi tome posebno sklon, ne zamaraj se vintageom. To što je komad odjeće od tvog dede, ne znači da ćeš u tome dobro izgledati dok plešeš (ili ne plešeš). Isto tako cure ne moraju nužno nositi haljine. Nerijetke su u gala prilikama izgledale pet puta bolje u hlačama, nego najsređenije u haljinama. Nemoj forsirati vintage izgled (frizure, točkice, mačka oči) ako nisi sigurna da si to sigurno ti.

Drži se osnovnih pravila odijevanja i nećeš pogriješiti nikada. Osnovna pravila su i za muške i za ženske:

 • Nemoj nositi ni preveliko ni premalo.
 • Šareno ne ide na šareno.
 • Šareno ide na jednobojno (s time da šareno sadrži nijansu tog jednobojnog).
 • Pod šareno se podrazumijevaju i prugice (deblje, tanje, rjeđe, gušće), i točkice, i svi drugi uzorci koje je modna industrija smislila, pa se primijenjuju ista pravila. Prugice ne idu na prugice. Niti točkice na točkice, niti točkice na prugice, itd.
 • Čarape se pasentiraju na hlače. 
 • Košulja s kratkim rukavima je rijetko stylish. Bolje potfrknuti duge rukave, nego nositi kratke.

To su upute za apsolutno bilo koju priliku. Od odlaska na plažu do razgovora za posao. Savjeti za odijevanje specijalno za plesnjak (ako si se već odlučio srediti i ako je u pitanju nešto posebnija prilika od redovitog tjednog plesnjaka):

 • Ispod košulje ide potkošulja. Nezgodno je što se potkošulja često nazire ispod košulje, ali, striktno gledano, na košulju i kravatu idu prsluk i sako (pa se onda potkošulja ne može vidjeti), no ne plešemo za kraljicu, a i na plesnjaku je vruće. Zato je prsluk dosta praktičan (ne grije previše, a skriva potkošulju i oznojenu košulju). Iz iskustva ću reći da je teško naći dobar (normalan) prsluk, ali se daju pronaći potkošulje koje završavaju na ramenima (dakle nemaju onaj “dekolte”) pa se ne naziru u toj mjeri tj. ne posred prsiju. Ali i većim frajerima od tebe i mene znala se nazirati potkošulja pa ne treba pretjerivati.
 • Pazi da s odijelom odnosno prslukom (i kravatom ili mašnom) ne izgledaš kao konobar, šofer ili portir (oni obično nose tamnoplave ili crne hlače, prsluke i mašne, s bijelom košuljom) – izaberi košulju koja nije bijela ili prsluk koji nije iste boje kao i hlače ili na neki treći način izbjegni problem.
 • Pazi s kravatom ili mašnom (ili tregerima). One se ne moraju nužno sparivati na košulju ili hlače – prije će se reći da one nadopunjuju izgled tj. “razbijaju” kombinaciju. Pazi kako vežeš kravatu – trebala bi dosezati točno do remena. Mašna ne smije biti ni prevelika ni premala – istraži pravila.
 • Nemoj si posaditi vrt na glavi, jedan cvijet ti je dosta. Zna se dogoditi i da taj jedan zasmeta, a kako ne bi njih deset.
 • Puno šminke se brzo rastopi, pogotovo na plesnjaku na kojem je vruće i još se znojiš dok plešeš.

Nije loša ideja:

 • Nositi rezervnu majicu. Vruće je, znojiš se, plesnjaci su dugi. Presvuci se.
 • Nositi rezervne hulahopke. Znaju se podrapati.
 • Ne nositi poliester ili materijale u kojima je vruće.
 • Ne nositi preuske stvari iz kojih druge “stvari” ispadaju van.
 • Ne nositi prekrute hlače (tipa traperice) čisto radi pokreta.
 • Ako se haljina vrti i pritom diže, imaj na umu da će ti se vidjeti gaćice. Najbolje je odabrati jednostavne, klasične (da nisu upadljive, nametljive ili neukusne; možda najbolje crne), ili pak podsuknju, ženske bokserice i tome slično.
 • Isprobati haljinu doma prije da vidiš spadaju li naramenice, da li sve drži, jer je živa muka na plesnjaku balansirati s komadom odjeće koji ne sluša.

Naravno da se svako pravilo može prekršiti ako, ponavljam, imaš čvrstu viziju, ako znaš što hoćeš i siguran si da ćeš u tome dobro izgledati ili da to možeš isfurati.

Za one koji žele znati više:
16 koraka za postati James Bond
Hrpa savjeta (frizure, frkanje rukava, čarape, odijela, donje rublje, sve, sve!)

Za cure nema linkova, one ionako čitaju previše časopisa i online modnih magazina 😉 Hvala curkama koje su pomogle sa savjetima za cure.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s