Br. 18: Grubijani

To su oni koji za vrijeme plesa natežu, potežu, cukaju… koji izazivaju fizičku bol tijekom plesa. Djevojke vole plesati i veseli ih kad ih za ples upita bilo tko… osim grubijana, gdjegod zvanog i kostolomac. Njega će čak pokušati i izbjeći tijekom plesnjaka.

Zašto bi djevojke nekoga voljele izbjeći? Zato što ih boli. Koliko god followerke imale dobar stretch, pazile na svoje ruke, ramena, zglobove – kod kostolomca ništa ne pomaže.

Što učiniti? Rado bih vam pomogao, ali zbilja ne znam. Ili odbijte ples ili uđite u ring, stisnite se i vratite istom mjerom, možda shvati. Vjerojatno neće. Jer ljudi, kada nešto pođe po krivu, teško krivicu svale prvo na sebe.

Ne treba im previše zamjerati. Trebalo bi im reći. Direktno. Znam da je to vrlo teško, i ne znam ni sam bih li to mogao. Najbolje da kažete za vrijeme plesa čim vas zaboli: “Oprosti, boli me ovo.” Ako nikako drugačije, prebacite lopticu na instruktore (ako pohađaju tečaj) pa neka se oni bakću s njima.

Nisu samo momci kostolomci. Ima i cura koje znaju potezati, čupati leđa i slično. I dečki će pokušati izbjeći ples s momkama kostolomkama. Ili će barem izbjegavati figure u kojima riskiraju istezanje mišića i uklještenje živca.

Kako biti siguran da niste grubi? Trebali biste pitati bilo koga s kim plešete. Najbolje na tečaju, ali slobodno kratko upitajte i nakon otplesanog plesa na plesnjaku. Jedino tako možete biti sigurni. Nitko ne bi trebao biti previše samouvjeren kada se radi o ovom pitanju. Čovjek kasnije plesački stasa pa misli da ne radi početničke greške, ali svakome se može omaknuti da vremenom utrenira pogrešan pokret pa tako i onaj koji je za drugu stranu bolan.

Dobar znak za alarm je ako primijetite da ljudi odbijaju vaš poziv za ples. Pitajte zašto (jer osim natezanja ima više mogućih razloga). Nije sramota biti kostolomac. Sramota je ostati kostolomac, ne popraviti svoje plesanje, ne slušati savjete i kritike. Kritike treba uzeti konstruktivno, a ne ih dočekati nožem braneći svoj ego. Slobodno se prvo malo nadurite, ali onda prespavajte, razmislite o tome i pokušajte to popraviti. Idući put istu osobu pitajte je li što bolje. Tako se napreduje.

Svakako upamtite: kad kažu da plešete svaki ples kao da vam je zadnji, ne misli se da taj ples partneru učinite zadnjim tako da mu polomite ruke i noge 😉

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s