Br. 30: S kime krenuti na tečaj

Ljudi trebaju druge ljude. Ne mogu skoro ništa sami. Živjeti, raditi, igrati se, ići u kino i kazalište, krenuti na bilo kakav hobi. Uvijek traže nekog tko bi s njima jer je – lakše. Hah, pa je. Tko je od vas na tečaj plesa krenuo sam? Ajmo, junačine, da vas izbrojim! Jasno, ima heroja, ili očajnika (kako uzmete) koji više nisu mogli čekati druge, koji su shvatili da će ili otići sami ili ostati doma. Većina ipak krene s nekim poznatim. Lakše je u dvoje. To je ili prijatelj, ili mama/tata/brat/sestra, ili dečko/cura/muž/žena.

Ova treća kategorija je najrizičnija. Krenuti na tečaj plesa s ljubavnim partnerom je možda i najpogubniji potez za vaš plesački hobi. Vjerujem da se u puno stvari u životu slažete, ali praksa pokazuje da će se jednom od vas ples manje svidjeti nego drugom, da se jednom za mjesec dana više neće ići na tečaj i da ćete ubrzo nakon toga odustati zajedno. Jer “glupo” je ići bez nje(ga). Neki će se osjećati “krivima” ako se zabavljaju bez partnera, neki se boje da će izazvati ljubomoru, a neki jednostavno više nemaju prijevoz (a baš da se tramvajem voze na tečajeve i kasno noću vraćaju s plesnjaka preko cijelog grada, eh, toliko entuzijastični nisu). Nekad je lakše odustati.

Šteta, a baš ti se svidjelo. A njemu/njoj nije baš nešto krenulo; te koraci, te ritam, a ni ta muzika mu nije “baš” – normalno da je izgubio volju; ako ju je uopće i imao. Često su takvi na tečaj i krenuli samo jer su bili nagovoreni: “Nikad ništa ne radimo zajedno, samo sjedimo pred televizorom”.

Krenuti na društveni ples s ljubavnikom ili ljubavnicom trebala bi biti zadnja opcija. Tek ako ne možeš naći frenda ili ako nikako ne možeš sam, tek onda pitaj ženidbenog druga jer društveni ples ustvari nije romantična aktivnost. Romantičan je baš koliko i kad desetero frendova ode u birc na cugu. Znači nimalo romantičan. Hajde, možda može biti posebno kad lijepo zaplešete i uživate u tome zajedno, ali ionako ne smijete pretjerivati. Ljubavni parovi koji na svakom plesnjaku prvi ples otplešu međusobno ili pak uvijek plešu 10 pjesama zaredom, takvi su obično najiritantniji. Još ako se nešto kao ljubakaju na podiju, dosadniji su od Edwarda i Belle iz “Sumrak sage”.

Što je par manje vezan i međusobno ovisan, to mu je svijetlija budućnost. Prijatelji će, recimo, lakše preživjeti nestanak entuzijazma u onog drugog. Nije tragedija ako frend odustane, dosad ste se već skompali s nekim ili ste općenito prevazišli poteškoće dolaženja na plesnjak solo, ili ste se toliko zakačili na to plesanje da vas ništa i nitko ne može zaustaviti. Možda ste čak i sretan da vam je frend odustao jer je ustvari davež, stalno vas drži za ruku i ne možete pravo plesati niti pričati s bilokim drugim.

Netko iz obitelji isto nije najbolji izbor. Tu je prisutna prejaka povezanost. Čak bi vas brat/sestra mogli kočiti (o roditeljima da ne pričamo) – ako ste barem taj vrlo uobičajen tip čovjeka koji se drugačije ponaša vani među prijateljima nego doma među familijom, koji je vani je puno slobodniji i otkriva tu svoju stranu koju obitelji ne pokazuje. No, u ovom odlomku me nemojte prečvrsto držati za riječ; nisam objektivan, ipak sam ja usamljene superherojske geneze, odrastao sâm u dubokoj šumi na asfaltu, pod mostovima grijao prste nad limenom bačvom vatre, zajedno s ostalim odbačenim superherojima koji nisu dobili ugovor s DC-om ili Marvelom, pa nekog iskustva izlaska s braćom i sestrama nemam (a roditelji koji su me posvojili nikad me nisu vodili van, ljeta sam provodio u drvenom spremištu ispod stuba plešući s metlom i uzalud čekajući pismo plesačke akademije, koje bi iz nekog razloga donijela sova).

Zaključak: uzmite nekog frenda sa sobom na tečaj, nekog veseljaka koji se lako sprijateljuje s ljudima i ostvaruje kontakte (da ne morate vi), ili pak nekog manje talentiranog za ples tako da automatski niste baš vi najgori na tečaju, pa kada ekipa međusobno razgovara o vama dvoje i netko pita “Na kojeg od one dvojice misliš?”, vi ćete biti “onaj kojem koliko-toliko ide” što u prijevodu znači “bolji”, a “bolji” vam je na pola puta od “dobar” do “najbolji”. Razmislite o tome 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s